Dagen 1 dec 2010 - Fel stänga av elev som bär slöja

DO, Katri Linna har nu fattat ett beslut. (Artikel) Självklart är det diskriminering att stänga av kvinnor från möjligheten att studera, bara för att de täcker sina ansikten. Att man sedan önskar att den tradition och den kultur dessa kvinnor kommer ifrån skulle ha ett annat, friare synsätt, är en annan fråga. (…som kanske vi Svenskar inte är de rätta att ha synpunkter på.)

 

Mången förnumstig politiker som i niqab-frågan har lagt huvudet på sned och sagt att ”det är viktigt att se varandra i ögonen i skolan, för det handlar ju om kommunikation”, vet inte mycket om vare sig kommunikation eller skolan.

 

I skolans värld finns en uppsjö av metoder och kommunikationssätt. Många studerar idag – med alldeles utmärkta resultat – på distans. Det finns lärare som har elever som varken ser eller hör och det finns dito lärare. Det fungerar bra ändå – tro det eller ej!

 

Att då göra stor sak av ett marginellt problem i Sverige, är förbluffande märkligt. Den svenska skolan tvingas idag att anpassa sig till en stram ekonomisk verklighet. Undervisningen skall individualiseras, och varje elevs behov skall tillgodoses på bästa sätt. Här talar vi om en elevgrupp som på intet sätt är homogen. Alla varianter av begåvningar och inlärningssvårigheter förekommer. Om skolan kan klara det med hedern i behåll, så klarar den nog också enstaka kvinnor, klädda i niqab.  Precis som Katri Linna säger, så måste man titta på varje enskilt fall – precis som alltid i skolan – och göra det bästa av situationen.

 

Måste i sammanhanget berätta att jag för några år sedan hade en manlig elev som jag aldrig såg ögonen på, eftersom han hade en lång lugg som hängde över ögonen. Han satt längst bak i klassrummet, och kom och gick genom hela kursen. Vi gjorde allt för att den här eleven skulle klara sig – utom att be honom klippa av sig håret, för det var hans kännemärke. Blå och svart var luggen, men jag vet än idag inte vilken färg han hade på ögonen. Vi kommunicerade dock ändå (!) och han klarade sina kurser med godkända betyg.

 

För att återkomma till önskedrömmen att ingen kultur/tradition skulle tvinga kvinnor att gömma sig under stora sjok av kläder för att kunna vistas ute bland människor, så förefaller det vara en oerhört mycket större och viktigare uppgift att se till att dessa kvinnor får en utbildning, råg i ryggen, självkänsla och ett större kontaktnät utanför hemmet (om de nu behöver det), än att haka upp sig på bristen på ögonkontakt. Utbildning lyfter människor och kan när det vill sig väl vara en hjälp till självhjälp.

 

För övrig har jag nu kommunicerat ut i cyberrymden och hoppas att någon läser, förfäras eller gläds över mina ord. Och visst går det väl ganska bra, utan ögonkontakt?

 

Ledare 2 dec

 


Kommentarer
Postat av: Gunnar Johansson

Bara Sverigedemokraterna och Folkpartiet vill ändra lagen om heltäckande slöjor. De övriga partierna duckar för den politiska korrektheten och hindrar därmed vett och sunt förnuft i den här frågan.



Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) har helt rätt i sin kritik i dag: DO agerar fegt, genom att å ena sidan hävda att den här skolan har agerat på ett diskriminerande sätt och å andra sidan inte vill gå vidare med en polisanmälan av ärendet. Därmed ges heller ingen möjlighet att pröva frågan i domstol.



Minst lika fega är de flesta politiska partierna. Inte minst socialdemokraternas ledare Mona Sahlin har ju vid flera tillfällen uttryckt kritik mot elevernas "rätt" att bära heltäckande slöjor. Men vid Ekots rundringning i dag säger sig S inte ha något behov av en lagändring!



Sverigedemokraterna får nu ris på brasan. Det är tyvärr det enda politiska parti som öppet och tydligt vågar vilja kämpa mot islamiseringen i Sverige. Hur långt ska eländet gå innan de övriga politikerna vågar säga ifrån?

2010-12-01 @ 19:07:06
Postat av: "Daylight"

Ja du Gunnar; "vett och sunt förnuft" är något relativt, så man kan också undra hur långt eländet ska gå - åt andra hållet.



Jag föreslår att vi vänder på kuttingen och börjar oroa oss för avkristningen i Sverige. Där det är tomt på innehåll, där rinner vattnet in...

2010-12-01 @ 19:49:02
Postat av: Gunnar Johansson

@Daylight:



Självklart är jag som kristen också väldigt bekymrad över avkristningen av Sverige. Men svenskarna behöver bli lite mindre "religionsneutrala". Kålsuparteorin håller inte. Hela folket behöver gå en grundkurs om den avgrundsdjupa ravinen mellan kristen tro och den destruktiva och våldsfixerade villoläran islam.



Dessvärre är även väldigt många kristna minst sagt naiva i sin uppfattning om islam, både som religion och som totalitär politisk ideologi. De har inte tagit vara på de varnande orden från Jesus om falska profeter och villolärare som framträder som fromma lamm, men som i själva verket är glupska vargar.



Här har de kristna en stor och viktig uppgift framför sig. De måste dels försöka avslöja myten om alla religioners lika värde och sanning, dels förklara islams sataniska ursprung och dels lyfta fram kristen tro som den klara kontrasten och motkraften.

2010-12-01 @ 22:03:50
Postat av: "Daylight"

Det finns en mycket stor, teologisk skillnad mellan kristen tro och islam. Där håller jag med dig.



Frågan är om vi hävdar oss bäst gentemot denna religion genom att ge oss på enstaka kvinnor som klär sig på ett visst sätt, eller om det finns andra, bättre sätt. Jag menar att problematiken inte är så enkel. Det finns människor även inom Islam. Människor av kött och blod. Fredliga människor, militanta människor, män, kvinnor och barn - precis som hos oss.



Min tes är att vi måste bygga upp vårt eget hus, och vår egen tro, för att över huvudtaget kunna bli en faktor att räkna med på den religiösa kartan. Vi blir lätt ett offer - i alla avseenden, om vi bara ägnar oss åt att betrakta hoten i andra människor, i andra religioner.



Därmed inte sagt att information och kunskap om vad Islam och andra religioner står för är nödvändig. Det finns här mycket naivitet och okunskap. Tror dock att den diskussionen kan lyftas över en niqab.

2010-12-02 @ 07:21:53
Postat av: Ester

Är det bara så kallad religiös klädsel som är tillåten vad än skolans övriga klädkod kan vara. För några år sedan tog läraren min sons huvudbonad (det var en på den tiden modern keps) i förvar under lektionen med motivering at det var förbjudet med huvudbonad (och faktiskt ytterkläder överhuvudtaget) på lektioner.

På en annan skola (som jag väl känner till) är eleverna förbjudna att ha skor på sig!

2010-12-02 @ 15:41:01
Postat av: "Daylight"

Visst är det så att det finns lärare som uppfattar en keps/mössa som brist på respekt för läraren, medan andra lärare inte har något problem med detta. Vissa skolor har därför lagt mycket tid och diskussion på den s k "kepsfrågan", medan andra skolor låter frågan "reglera sig själv". De lärare som berättar för eleverna att de upplever "kepsen" som brist på respekt, slipper se huvudbonader i sin lektionssal och allt är frid och fröjd!



Idag är ju huvudbonaden (som många ungdomar har) en modesak på ett helt annat sätt än förr. Att däremot sitta med ytterkläder på sig i lektionssalen är väl mer olämpligt. Är det inte osedvanligt kallt i salarna (vilket det ibland faktiskt är) så uppmanas eleverna att ta av ytterkläderna. Vissa mindre skolor har också regler om att inte ha ytterskor inomhus osv.



Inneklädsel, som är kulturellt/religiöst betingad, t ex en niqab, är däremot en unik och annorlunda företeelse i skolan. Skolan/läraren har också möjlighet att bedöma lämpligheten i klädseln i varje enskilt fall och situation, och sedan avgöra huruvida klädseln kan tillåtas eller ej.



Detta är för mig som lärare, ett mycket litet problem, och något skolan lätt kan hantera med god vilja och sunt förnuft.



2010-12-02 @ 18:05:24
URL: http://dagenreflektion.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0