Dagen 16 dec 2010 - "Kristen"

Undersökningar visar att en av fyra amerikaner tror att presidenten är muslim och att fyra av tio pastorer inte skulle kalla Obama för kristen. Undersökningsresultatet skulle kunna vara en anledning till att president Obama, nu och då inflikar att han och hans fru är ”kristna”, vilket i sin tur skulle kunna leda till fler röster. (Artikel)

 

Kristna förföljs i olika delar av världen, samtidigt som detta att vara kristen betraktas som något man kan få röster på. Det är märkligt. Man undrar; är det samma kristendom som avses?

 

Frågan leder till ytterligare en; vem är egentligen kristen?  Norges stadsminister Jens Stoltenberg  antydde i en debatt i Stortinget nyligen att Jesu födelsestad var Jerusalem. Kan man ha såna ”luckor” i sin bildning och ändå vara kristen? (Artikel)

 

Kanske har det börjat gå inflation i ordet. Kanske famnar det för mycket, för olika, för vitt och brett?

 

Kanske behövs det ett nytt namn, för det som är sant, heligt och Jesuslikt? Kanske kommer detta namn att födas ur ett uppvaknande, en självrannsakan, en nytändning, ett nytt fokus, en ny självförsakelse, en ny medmänsklighet, en ny känsla för innehåll snarare än form….

 

Eller så kommer ordet ”kristen” att få en andra chans, att födas på nytt, rent och klart, så tydligt i konturerna att allt som inte kan vara ett med dess väsen, flyr in i skuggorna…

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0