Dagen 17 dec 2010 - Muhammed eller Gardell..?

En präst inom Norska kyrkan, har planerat att låta elever läsa högt ur Koranen under en skolgudstjänst. Detta revideras efter inkomna protester till att prästen själv ska läsa ur koranen. När också en biskop lägger sig i, bestämmer sig prästen för att enbart referera ur Koranen… (Artikel)

 

Man undrar: Varför ska det läsas högt ur Koranen, i en kristen kyrka? Är det inte muslimernas sak att läsa ur Koranen, och de kristna prästernas sak att läsa ur Bibeln?

 

Kanske är detta en allt för enkel och naiv fråga,  för att den ska vara gångbar.

 

En av kommentarerna på Dagens hemsida menar att allt fler kristna ser sig mer som ”religiösa” än kristna. Detta får som konsekvens att egentligen vilket religiöst budskap som helst kan predikas i kyrkan. (S Simonsson) Jag kan hålla med om det. Att vara kristen blir i vissa kretsar mer och mer det samma som att vara "humanist", "öppen", "tolerant" och "bejakande". Dessa saker är i sig själva goda, men de kan samtidigt ha en förödande effekt på "den kristna självkänslan". Vi får inte börja be om ursäkt för det vi tror på.

 

Själv säger jag alltid att jag är kristen, när någon undrar om jag är religiös. Det är mer rätt och mer radikalt. Religiös kan man vara utan att ta livsavgörande beslut. Det räcker att man älskar ritualen, symbolerna, utsmyckningarna, tystnaden och ron i kyrkorummet...

 

Att bjuda in kändisar som ”predikanter” är ju redan något som sker på flera håll i landet. Om man är orolig för att deras egen scen inte ska räcka till för deras egon, eller om man försöker övertyga omgivningen om att kyrkan minsann inte är gammaldags, inskränkt och mossig, förtäljer inte historien. Jag gissar dock på det senare.

 

Oavsett vilket, så är det hög tid att identifiera svaren till följande frågor: Vad är det att vara ”kristen”? Vad innebär det att vara en ”kristen kyrka”? (Därmed inte sagt att alla kristna kyrkor inte är där de ska vara när det gäller detta - tack och lov!)

 

Svaren måste leda till en självrannsakan, som i sin tur leder till ett beslut:

 

- Ja, jag vill följa Jesus och vara salt och ljus i världen. Kosta vad det kosta vill!

 

"Falska frälsare och falska profeter kommer att uppträda med stora tecken och under för att om möjligt bedra också de utvalda." (Matt 24:24)

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Alexandra

Tack för dina högst visa tankar!

Uppmuntrande att läsa att fler tycker det är helt uppåt väggarna med att förespråka allmän religiositet istället för kristdendomen och Jesus. /A.

2010-12-18 @ 16:00:25
Postat av: Daylight

Tack Alexandra! Jag tror och hoppas att vi är många - både enskilda och kyrkor - som står upp för ett rakt och oförvanskat evangelium, även om mycket som kommer fram i media pekar åt annat håll.



Vi får fortsätta hjälpas åt att påminna varandra om vad vi tror på och varför vi är här!

2010-12-18 @ 16:30:59
URL: http://dagenreflektion.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0