Dagen 3 dec 2010 - Har du hört vad som är väsentligt?

Vi rotar som mullvadar i myllan. Vi kryper runt i underjordiska gångar, närsynta och skumögda. I trångboddheten söker vi runt efter föda, efter mål och mening. Ibland sticker vi upp nosen mot ljuset ovanför, sniffar ett tag på renare luft och  drar oss sedan snabbt tillbaka…

 

Oavsett om vi argumenterar för eller emot aga, niqab, homosexualitet eller något annat lite mindre kontroversiellt, så gör vi det ofta med ganska stor närsynthet. Det är svårt att höja sig över argumenten och se helheten, se kopplingarna mellan det ena och det andra, och att andas befrielsens friska luft. Befrielsen i att allt kan överlämnas till en Gud, som har kontrollen, som är den som ska döma var och en efter dennes gärningar, en Gud som är kärleksfull, som ser oss och vill oss väl.

 

Världen är så oerhört mångfacetterad. Man snurrar ständigt runt för att lyssna in de olika budskapen, larmrapporterna och argumenten. Det handlar om miljöförstöring, naturkatastrofer, krig, konflikter, övergrepp på barn, svält, brist på sjukvård, brist på utbildning, brist på föräldrar… Det snurrar runt, griper tag och släpper oss igen - oss - utmattade av att försöka omfatta allt detta med tanken.

 

Men en dag ska jorden komma i balans. ” Då är Gud inte längre en dimmig skuggbild utan uppenbarad och verklig (1 Kor 13:12). Detta måste vara den mest radikala lösningen på mänsklighetens problem som någon någonsin lyft fram.” skriver Thorsten Åhman i dagens krönika. (Krönika) Härliga tanke! Dessutom kallar oss Jesus redan nu att leva i det riket; att följa Guds vilja, att lita helhjärtat på vår skapare…

 

Det är överväldigande goda nyheter. Tack Thorsten för dessa ord!

 

Medan vi lever i det riket redan här på jorden, måste vi förvalta – det ”omistliga”. ”Nyheten”/teologin är densamma även om världen och tiderna förändras. Samtidigt måste vi finnas i ”nutiden”, lyssna på den, tolka den och kommunicera med den.


”Bara den som har en stark övertygelse att stå på, vågar möta andra med lugn och öppenhet. Och bara den som lägger örat till samtiden förmår översätta urgammalt tankegods till dagens språk utan kompromisser.” /---/ Kristna ledare måste skilja det oundgängliga från det angelägna så att en stor spännvidd i tro, uttrycksformer och beteendemönster blir möjlig med bevarad enhet i det väsentliga.” säger Håkan Arenius i sin mycket välformulerade ledare idag. (Ledare) Viktigt och sant!

 

Hjälp oss Gud att vara enade i det väsentliga.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0