Dagen 21 dec 2010 - Språket i media

”Svenskan är inte ett av de rikare språken, det finns inte så många starka ord och uttryck att de kan varieras särskilt mycket.” säger den finlandssvenska debattören och kolumnisten Merit Wager i sin kolumn i Svenska Dagbladet 20 dec.  (Dagenartikel)

 

Hon citerar den finska presidenten Tarja Halonen, som menar att medierna bidrar till ett hårt samhällsklimat genom det överdrivna språk de använder. De skapar ”konflikter” omkring händelser i samhället snarare än bidrar med en konstruktiv dialog.

 

Språket i media är alltså ofta överdrivet och nyanserna försvinner i skuggan av de braskande rubrikerna. Det går inflation i starka ord, som till slut mister sitt innehåll.  Samtidigt som medierna ”skrämmer upp” folk, skapar de också en rättmätig skepsis gentemot sitt eget språkbruk.  När vi har vant oss vid att orden ”katastrof” och ”chock” får illustrera händelser som inte ens kommer i närheten av den verkliga innebörden, vilka ord ska då användas när det verkligen gäller?

 

Det handlar förstås om att skapa svarta rubriker för att sälja lösnummer. Samhällsansvaret som Merit Wager efterlyster, är då långt borta. Samtidigt tror jag att läsaren har en ganska väl utvecklad förmåga att se och tolka ordet utifrån kontexten. Är det Aftonbladet som ropar ut ”Katastrof”, så tolkar vi nog det på ett annat sätt än om DN gör det. Den som gapar och svär mycket tar man ju till slut med en nypa salt. Och kanske är det så att när det verkligen händer något katastrofalt, så blir rubrikerna mer sansade av bara farten. Då är det kanske läge att bli rädd på riktigt….

 

Men hur är det då med det svenska språket; är det verkligen rimligt att säga att svenskan inte är ett rikt språk, och att det inte kan varieras så mycket? Nej, absolut inte! Är det inte snarare så att det är medierna som brister i flexibilitet och skolning? (Ska här undvika att ta upp alla felskrivningar som förekommer i media. Återkommer vid ett senare tillfälle…)

 

Nej, jag tror att det är vi läsare som får låta bli att lägga ved på elden, genom att LÅTA BLI att köpa kvällstidningar med braskande, rykande svarta rubriker. Efterfrågan styr som bekant utbudet...

 

"Att man ofta hör påståenden om att svenskan är ett fattigt språk är egentligen förvånande. Mycket tyder nämligen på att den är ovanligt ordrik. Vi har lättare att bilda sammansättningar än många andra språk, och vår verbbildning är enastående produktiv. En anledning till föreställningen kan vara den naturliga jämförelsen med engelskan, som i sin egenskap av världsspråk är världens kanske ordrikaste språk."

 

Fredrik Lindström

 

"En påfallande förmåga att införliva lånord från olika språk och lättheten att bilda sammansättningar gör svenskan till ett av de ordrika språken i världen, i motsats till vad man ibland hör sägas av alltför ödmjuka svenskar.

 

Svenska Akademien

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Smsa Låna

Hej! Jag har själv tänkt att börja blogga här. Varför har du valt att blogga här och inte någon annanstans?

2012-01-12 @ 23:28:06
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0