Dagen 5 dec 2010 - Vi behövs i det offentliga rummet

Bakom ”lucka 5” i Dagens adventskalender, döljer sig idag Inger Alestig, kulturredaktör på Dagen. Förutom ett vackert julminne från barndomen, presenterar hon också sig själv och sitt arbete som kulturskribent. Hon hävdar att det är viktigt att vi kristna finns med i det pågående existentiella samtal som förs inom kultursfären. Där finns mängder av sökare – både bland kulturproducenter och kulturkonsumenter  - som på olika sätt undrar: Varför är vi här? Vad är meningen med livet? Vad händer när vi dör? (Lucka 5)

 

Det är viktigt att vi finns med i det samtalet. Kanske viktigare än någonsin, eftersom många vill rasera, och rensa det offentliga rummet från den kristna tron. Frågan är hur vi under de omständigheterna blir en kraftfull och inflytelserik del av detta samtal?

 

Claphaminstituetet är ett bra svar på den frågan. (http://claphaminstitutet.se/about/). Institutet ”verkar enligt stadgarna för den kristna trons tillämpning på kultur-, tros-, och samhällsförhållanden både inom och utom Sverige.” Här samlas alltså olika delar av samhället till gemensam tankesmedja för att nå ut med kristna värderingar.

 

Fler sätt finns, men det är viktigt att vi som representerar kristenheten är inspirerade av Gud och inte oss själva. I varje samtal måste vi ha direktkontakt med Guds ord, och ha ena foten kvar i bönekammaren, eftersom vi är tjänare och budbärare. Detta kan tyckas vara en självklarhet, men jag tror att vi behöver bli påminda om det.

 

Petrus säger till oss i sitt andra brev att han vill ”påminna [oss] om att leva efter hans vilja, även om [vi] redan känner till allt detta och håller fast vid det sanna budskapet om Jesus.” Han fortsätter: ”Jag ser det som min plikt att fortsätta att påminna er om sanningen, så länge jag lever.”

 

Ja, vi behöver ständigt påminnas om trons grunder och om vårt beroende av Gud, på samma sätt som vi ständigt och dagligen behöver komma in i Guds förlåtande famn, för att kunna fortsätta ännu en dag som Jesu efterföljare.

 

Kyrkans ledare har här ett stort ansvar att med Guds andes hjälp förkunna och levandegöra de grundläggande sanningarna i ordet för oss – gång på gång. För ska vi hitta enhet och styrka i svenska församlingar idag, så måste det ske genom Guds ord. Ordet måste bli levande för oss – igen och igen. Ordet måste tolkas i ljuset av Guds Ande, och förmedlas till oss – på nytt och på nytt.

 

För vi går så lätt vilse.

 

Petrus talar i samma brev om hur Gud talar till oss genom sin heliga skrift. Eftersom skriften har kommit till genom att människor har drivits av Guds Ande att skriva, måste också Guds Ande finnas med vid tolkningen av texten. Vi måste låta Guds Ande levandegöra och förklara för oss det som står, utan att vår egen ”klokhet” och vårt eget intellekt, ställer sig i vägen. Guds budskap till oss finns i ordet,  men vi kan bara tolka det rätt med hjälp av Guds Ande:

 

"Men framför allt måste ni tänka på att man inte kan tolka de budskap från Gud som finns i Skriften, utan hjälp av hans Ande. Inget av dessa budskap har ju kommit till på ett mänskligt sätt. Det är Guds Ande som har drivit människor till att skriva ner Guds eget budskap." (2 Petr 1:20-21)

 

Stridigheter och hetsiga debatter inom kyrkan när det gäller tolkningen av Gudsordet, har kanske sin orsak i att vi missar denna viktiga vägledning. Vi låter inte Guds Ande leda oss i ordet, utan vi låter det egna tyckandet och de egna motiven styra vår tolkning.

 

Jonas Gardell är ett mycket omdebatterat, men bra exempel på just detta. I hans bild av världen är det människan, snarare än Gud som står i centrum. När människan blir viktigast, tonas också människans synd ner. Vårt intellekt och förmåga till godhet blir grunden att stå på.

 

Men människan syndar, och måste därför omvända sig för att kunna ha gemenskap med Gud. Gud älskar människan, men dömer ut synden.

 

När människans synd, och Guds nåd marginaliseras, blir vår uppgift att peka på just detta kanske det allra viktigaste. Alla har syndat och är i avsaknad av härligheten från Gud, men det finns nåd och det finns en lösning som sopar undan all existentiell ångest!

 

På samma sätt måste vi som är troende förmedla den sanna bilden av Gud: Gud är helig och större än vårt förnuft kan tänka. Han är alltings skapare och intresserad av oss på individnivå. Guds ord – ÄR – Guds ord och hans helige ande vill förmedla Guds budskap till oss genom ordet.

 

Det som står mellan oss och en förståelse av Gud och hans ord, är vår synd.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0