Dagen 12 nov 2010 - Mission söker nya vägar

Thomas Österberg har varit i Kenya och rapporterar därifrån att evangelisationen och det därtill hörande, sociala arbetet är lika viktigt idag som förr. Dagens mission ser dock annorlunda ut jämfört med 1900-talets stora missionssatsningar i bl a Afrika. Idag sköts arbetet till största del av de inhemska, lokala kyrkorna på plats, vilket är rätt och riktigt. De känner sitt land bäst. Med Sida-finansierat bistånd, fortsätter dock arbetet från bl a Sverige, med att stötta och hjälpa dessa fattiga länder med utbildning, sjukvård osv.

 

Vi behöver enligt Thomas Österberg förnya vårt missionsengagemang och ta in de nya förutsättningarna. Länder i Syd och öst har numera sprungit förbi oss, och vi behöver idag ta vara på dessa kyrkors lärdomar i vårt eget land. Vi behöver frälsas från vår materialism, samtidigt som våra materiella tillgångar tillåts göra stor social skillnad för människor i tredje världen. Helt rätt.

 

Längre bak i tidningen finns annonsen ”Missionär i Peru?!”. Den efterlyser personliga kristna som vill stå i Guds tjänst, och som kan tänka sig att arbeta inom diakoni, vägledning, undervisning, evangelisation och bildandet av nya församlingar – i Peru.

 

Det är nu dags för fler jobbannonser som söker: ”Personligt och övertygade kristna, som vill ge sin granne en hjälpande hand, som vill evangelisera i sitt eget bostadskvarter, som vill lägga tid och engagemang på socialt och ideellt hjälparbete bland ungdomar som hamnat på sned i livet, bland uteliggare, eller bland akademikerna som förtvivlat söker efter meningen med livet i sina högt uppskruvade förväntningar på kulturen, vetenskapen och den goda människan.”

 

Man behöver å andra sidan kanske inte ens svara på en sådan annons, utan självmant börja med att försaka något för någon annans skull redan nu. Det finns många som behöver andlig och social hjälp i vårt land i dag. Kanske kan det samtidigt bli en hjälp till självhjälp för oss präktigt välmående kristna?

 

Men, ska vi inte först låta Gud bekläda oss med kraft, och rensa bort synden i våra liv; självupptagenheten, prylkärleken, kärleken till hem och hus, mat, den lilla trygga vänkretsen som hela tiden förstärker våra beteenden, de fina söndagskläderna, de rosade sång- och musikframträdandena på kyrkans stora scen, behovet av att synas, svagheten för beröm när vi gör något gott?

 

Låt oss gå in på vår kammare och be.

 

Dagen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0