Dagen 16 nov 2010 – ”…en av målgrupperna för S?”

Peter Weiderud funderar över vilka väljargrupper som egentligen borde vilja rösta på Socialdemokraterna, men som kanske stöts bort av S:s politik. En av dessa grupper är en ”ansvarskännande medelklass”, som vill se ett mer jämlikt samhälle. Andra som egentligen borde rösta på S är troende väljare, samt invandrare och ungdomar utan jobb.

 

Weiderud ger exempel på en fråga där S har lyckats stöta sig med gruppen ”ansvarskännande medelklass”, och det är friskolefrågan, där S gjort motstånd, vilket enligt Weiderud är ”fullständigt stolligt”.

 

Men vänta nu.., om den ”ansvarskännande medelklassen” vill se ett mer jämlikt samhället, så borde väl ett sunt motstånd mot friskolor vara helt i linje med dessa väljares filosofi? För hur har det fria skolvalet, marknadsstyrningen och friskolorna bidragit till ett mer jämlikt samhälle och en mer jämlik skola? Inte alls!

 

Alla undersökningar visar ju att etablerandet av friskolor och det fria skolvalet har lett till en ökad segregering, med minskad likvärdighet som följd. Friskolornas inträde på skolarenan har för många elever, med välutbildade föräldrar och bra stöd hemifrån, inneburit en valmöjlighet bort ifrån ”massan”, det kommunala alternativet, de invandrartäta skolorna, problemskolorna osv. Vi har nyligen också sett de s.k. elitskolor födas, vilka knappast hade kommit till om inte Friskolorna – med allt som följt i deras spår – hade banat vägen.

 

Weiderud står enligt Dagen för en ideologi som bejakar människors egna beslut och frihetslängtan. Men hur ofta sker inte det på andras bekostnad? Att tänka solidaritet, och att tänka jämlikhet innebär väl oftare att man försakar, och begränsar sin egen ”frihet” till stöd och hjälp för de mångas väl och ve?

 

Nej, fundera inte så mycket på vilka väljargrupper som skulle kunna vara lämpliga att fånga in och flytta inte allt närmare den blå sidan rent ideologiskt. Fundera i stället på vad S:s själ och hjärta egentligen är. Hur ser ”tron” ut inom partiet och vilka konsekvenser borde den få? Analysera konsekvenserna av den politik som nu förs, se orättvisorna och låt S:s hjärta börja brinna!

Dagen

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0