Dagen 16 jan 2011 - Idag är frälsningens dag!

Struktur, makt, ekonomi, rädslan för att vara tydlig och radikal, ”omsorgen” om medlemmarna/sökarna osv. har bidragit till en ökad sekularisering - även i kyrkan. (Dagenartikel) Vi paketerar budskapet i fina, färgglada paket, vars innehåll varierar beroende på sammanhang och människor – allt för att alla ska trivas – aningslösa om hur förödande detta är för det sanna evangeliet.

 

Biörn Fjärstedt nämner i sin debattartikel (Uppsala Nya Tidning) Grace Davies studie (”Europe: The Exceptional Case”) och hur Sverige där beskrivs som ”Belonging but not believing”. Människor tillhör kyrkan men tror inte.

 

Men religionssociologin verkar enligt denna artikel också mena att det är kyrkans teologer och företrädare som har sekulariserats – inte i första hand folket. Folket visar ett stort intresse för det andliga, dock inte nödvändigtvis den kristna tron. Anders  Bäckström, som också nämns i artikeln, verkar mena att religionen egentligen är intakt hos folket – men dold. Det akuta, enligt Biörn Fjärstedt, är alltså hur det egentligen är ställt med kyrkans ledare.

 

Problemet är kanske akut, men även idag är frälsningens dag! Det är inte för sent att göra en justering av riktningen. Det är inte för sent att sjunka ner på knä och uppriktigt be Gud om nåd och hjälp. Det svåra är att lämna allt det som är mänskligt, bekvämt och ekonomiskt gynnsamt. Hierarki och positioner, makt och inflytande… Hur blir vi befriade från allt det som står i vägen för en kyrkans omvändelse? Gud kan, men vi måste själva vilja - och försaka.

 

(Bilden är upphovsrättsskyddad.)

 

 


Kommentarer
Postat av: S-E M

Bra

2011-02-17 @ 20:47:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0