Dagen 2 jan 2010 - Respekt?

En hockeydomare har nu blivit avstängd, eller tagit ”timeout” resten av säsongen, eftersom han på Facebook har publicerat en karikatyr av profeten Muhammed. (Dagenartikel)

 

Han nekar till att han är rasist, men erkänner att han har lagt ut bilden, och hänvisar till yttrandefriheten.

 

Obekräftade källor säger att SÄPO har kontaktas, då det kan finnas en hotbild efter karikatyrpubliceringen.

 

Med tanke på det döds- och terrorhot som hänger över Lars Vilks och andra som dristat sig till att göra spe av profeten Muhammed, ligger det nära till hands att tro att hockeyförbundets avstängning har med rädsla för repressalier att göra, snarare än uppriktig respekt för Islam och religiös tro. Men här kan bara hockeyförbundet själv berätta hur det ligger till.

 

Människors fria religionsutövning måste skyddas. Ingen borde heller behöva utstå respektlöst bemötande för sin tros skull. Vad som är respektlöst ligger dock hos den utsatte att bedöma och här gäller det att dra gränser – innanför de lagliga - för graden av den  ”kränkthet” man känner. Även de som inte tror har rätt att ge uttryck för sin icke-tro. Den som vill uttrycka en åsikt har också rätt att göra det. Detta kan dock göras utan att skjuta skarpt på religionsutövarna.

 

Respekten och den tillåtande attityden måste alltså  även finnas hos religionsutövaren själv. Att ta till våld för sina sårade känslors skull är aldrig acceptabelt – vilken religion det än handlar om. Här måste vi som demokratiskt samhälle tydligt markera var gränserna går.

 

Som betraktare kan man tycka att vi sitter i en sandlåda, utrustade med hinkar och spadar och stor beredskap för att ge igen om någon förstör vår lek. Situationen i världen är dock allvarligare än så och kan bli värre. Vi måste kunna förhålla oss till och hantera de ”känsliga” frågorna på ett sådant sätt att fred och frid får råda. Här har alla ett ansvar – även konstnärer som Lars Vilks.

 

Visst kan väl en åsikt, ett budskap framföras på mer än ett sätt? Visst kan vi göra val som inte behöver innebära att vårt budskap förlorar i kraft?

 

Jag hoppas att hockeyförbundets svar på frågan om orsaken till avstängningen blir – respekt för religionen. Jag hoppas att svaret är ärligt och att respekten också omfattar alla andra religioner – inklusive kristendomen.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0