Dagen 17/12-13: Flummigt om mission

I en artikel i Dagen idag, berättas att det missionsdokument som Kyrkornas Världsråd har arbetat med sedan 2006, i år har presenterats vid generalförsamlingen i Korea och nu har översatts till svenska, av Svenska missionsrådet, och Sveriges kristna råd.
 
Efter genomläsning är jag rådvill. Vad betyder detta? Har man misslyckats så kapitalt med översättningen, eller är dokumentet verkligen menat att vara så poetiskt-andligt högtflygande, så fullt av luddighet, och så otydligt?
 
Är det så det blir i brett ekumeniska sammanhang där allas röst ska höras, ingen trampas på tårna, och omvärlden i alla dess färger och former skall visas hänsyn till självutplåningens yttersta gräns? Vad händer då med Guds sanna evangelium? Vad händer med det glada budskapet, det enkla, men omvälvande, livsförvandlande evangeliet? 
 
Enligt artikeln vänder sig dokumentet till en vidare läsekrets, alltså inte bara de invigda medlemskyrkorna och organisationerna. Man förväntar sig därför ett lättläst, tillgängligt dokument som på något sätt kan ge vägledning i frågor om mission. Enligt Robert Odén handlar missionsdokumentet nämligen om "vad mission är".
 
Jag är inte helt övertygad:
 
"Spiritualiteteten ger den djupaste meningen åt våra liv och motiverar våra handlingar. Den är en helig gåva från Skaparen, kraften att bejaka och vårda livet. Denna missionens spiritualitet har en förvandlande dynamik som genom människors andliga engagemang kan förändra världen med Guds nåd. Hur kan vi återerövra mission i form av en omvandlande spiritualitet som bejakar livet?" (Punkt 3)
 
"I dagens pluralistiska och komplexa värld möter vi människor med många olika religioner, ideologier och övertygelser. Vi tror att Livets Ande skänker glädje och liv i överflöd. Därför kan Guds ande återfinnas i alla kulturer som bekräftar livet. Den heliga Anden verkar gåtfullt och vi förstår inte fullt ut Andens verk i andra trostraditioner. Vi erkänner att det finns inneboende värden och visdom i olika livgivande andligheter. Därför gör äkta mission ”den andre” till en partner i mission och inte till ett ”objekt”. (Punkt 93)
 
"Mission, som ett gemensamt vittnesbörd om Kristus, är en inbjudan till ”måltiden i Guds rike” (Luk 14:15). Kyrkans mission är att förbereda festen och att inbjuda alla människor till livets fest. Festen är ett firande av skapelsen och den rikedom av frukter som flödar över från Guds kärlek, källan till livet i överflöd. Den är ett tecken på befrielse och försoning för hela skapelsen, vilket är missionens mål." (Punkt 101)
 
"Vi hävdar att dagens missionsrörelser växer fram från det globala syd och öst, går i flera riktningar och är mångfasetterade. Att kristendomens tyngdpunkt har skiftat till det globala syd och öst utmanar oss att utforska missionsteologiska uttryck som har sin grund i dessa sammanhang, kulturer och olika uttryck för andlighet." (Punkt 106)
 
"För att engagera oss i Guds livgivande uppdrag måste vi lyssna till rösterna från marginalerna, så att vi hör vad som är livsbejakande och vad som förstör livet. Vi måste inrikta vår mission på de handlingar som de marginaliserade utför. Rättvisa, solidaritet och inklusivitet är nyckeluttryck för mission från marginalerna." (Punkt 107)
 
 

 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0