Dagen 25/10-13: Biblisk teologi?

Representanter för nätverket för klassisk baptism och kristen tro, skriver i en debattartikel i tidningen Dagen att de är oroade över teologin i Equmeniakyrkan. Kritiken riktas främst mot Sofia Camnerin, som är biträdande kyrkoledare för Equmeniakyrkan. Hennes teologi exemplifieras med bl a följande påståenden:
  • Syndafallet har inte inträffat utan är ett begrepp skapat av vår bristande förståelse.
  • Alla är inte syndare utan vissa är bara utsatta för synd och därmed oskyldiga.
  • Jesus behövde inte dö på korset för vår synd. Denna uppfattning behöver i stället kraftfullt avvisas eftersom den leder till ökat lidande för förtryckta människor.
  • ”Det allvarligaste med kors­teologier är sammanblandningar av våld och helighet som uppstår när människor lär sig att Fadern är god och kärleksfull samtidigt som denne Fader sänder sin son, oskyldig och lydig till döden.”
  • Guds ord finns i Bibeln men uppenbarelsen pågår. Bibeln behöver ”rättas” av natur- och religionsvetenskapliga upptäckter och ställas under etiska kriterier för att ta bort opassande budskap.
  • Bibeln undervisar om Jesu försoningsgärning i utläggningar om till exempel ”offerlamm”, ”ställföreträdarskap” och ”lösesummor”. Detta är dock bara ”metaforer”, en slags ”förpackningar” att föra ut det egentliga budskapet att Gud vill befria oss. De gamla metaforerna är ofta direkt skadliga och bör bytas ut eftersom de ger en felaktig Gudsbild.
Hennes teologi bekrivs utförligt i boken ”Försoning behövs” (Camnerin och Fritzon 2012)
 
Kritiken är inte bara begriplig, den är alldeles nödvändig. Varje samfund och varje kyrka måste bevaka och kritiskt granska den teologi som predikas - för hela kristenhetens skull.  Är den biblisk? Är den kristuscentrerad? 
 
Detta är särskilt viktigt i dag, då starka sekulära krafter påverkar den kristna kyrkan på ett sätt som tidigare aldrig har skett. Relativitetstänkande, anpassning, politisk korrekthet, och ren otro innanför kyrkans väggar, riskerar att dränera den kristna kyrkan på all kraft. Det gäller här att likt Odysseus binda sig själv vid masten på båten och slå dövörat till för locktonerna från sirenerna, för att undvika att gå på grund.
 
En intressant parallell till det som anförs mot Equmeniakyrkan, är den kritik som den ansedde amerikanska bibelförkunnaren John MacArthur under lång tid har riktat mot den karismatiska rörelsen. Förra veckan hölls en unik tredagarskonferens i hans församling Grace Community Church, i södra Californien.
 
 
 
Syftet med konferensen var att understryka vikten av en sund och biblisk teologi, och samtidigt urskilja och avvisa det som i vissa kretsar sägs vara av Gud, men som i själva verket går stick i stäv med bibliska sanningar. Konferensen ville belysa vad bibeln säger om den helige ande, och hur denna beskrivning rimmar med det som sker inom den karismatiska rörelsen idag. Gud är helig, och måste behandlas som helig - i ord och åthävor. När det inom en kristen rörelse görs stora avsteg från detta, måste det påtalas, granskas och avvisas.
 
Konferensen "Strange Fire" (Se 3 Mos 10:1) är både unik, angelägen och provocerande, och har följaktligen väckt debatt inom kyrkan och i media. Den väcker viktiga frågor om vad sann teologi är och om modet att försvara en sådan vilket mer än någonsin behövs i vår tid. Det finns bland kristna ledare tyvärr en räddhågad "hålla-sig-i-mitten-av-vägen-mentalitet" som eftersträvar "balans" och "andens enhet" mer än något annat. Att uttala kritik och tydligt avvisa obibliska yttringar inom den egna rörelsen har uppenbarligen sina svårigheter. Bibeln är dock tydlig på den punkten; varje herde, varje förkunnare, har ett ansvar gentemot Gud och sin församling att försvara sanningen och rakryggat varna för och ta avstånd från falsk undervisning, falska doktriner och falska profeter.
 
Av någon anledning har denna konferens gått tidningen Dagen helt förbi. Det är synd. En rapportering från konferensen hade kunnat leda till en intressant och viktig debatt även här i Sverige.  Samtliga sessioner från konferensen finns dock på Youtube och bör ses.
 
Innehåll och talare:

Strange Fire (John MacArthur)
October 16, 2013 | TM13-1
A Deeper Healing (Joni Eareckson Tada)
October 16, 2013 | TM13-2
Undervaluing Pentecost (R.C. Sproul)
October 16, 2013 | TM13-3
Testing the Spirits (John MacArthur)
October 17, 2013 | TM13-6
An Appeal to Charismatic Pretenders
October 20, 2013 | 80-409
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0